Ghrennys-atelier.jouwweb.nl
Home » NIEUWSBRIEF


Jaargang 1, nr. 1

Welkom bij onze allereerste nieuwsbrief, waarmee we al een jaar eerder hadden willen starten, maar we waren veel te druk met quilten… 

Allerlei projecten hebben onze aandacht gevraagd, en tja, dan moet papier toch echt het veld ruimen voor stof…

 In het begin van dit jaar hebben we de maanden maart en april uitgeroepen tot “projectmaand”. Het bleek, dat we vorig jaar voor begin april ook 5 weken van te voren bedachten, dat we een project moesten maken, en daar was haast bij.

Dit jaar bedachten we dat één van de oma’s nodig een quilt moest hebben voor haar 81e verjaardag, begin april. Dus ook nu hebben we, gebruik makend van charm-packs en de daarbij passende stof, een sprankelende, tikje exotische quilt gemaakt, die we “Venster naar de ziel” hebben genoemd. 

 En terwijl we daarmee bezig waren begon het bij mij te kriebelen, omdat mijn moeder in augustus 90 jaar hoopt te worden. Zou die

eigenlijk ook niet een quilt moeten krijgen. Ja dus. En het volgende project was geboren. In onze vakantie in heerlijk zonnig zuid Frankrijk heb ik het patchwork afgemaakt, dat ik eigenlijk vóórdat we op vakantie zouden gaan wilde af hebben natuurlijk. En in de tweede week kon ik met quilten beginnen. Heerlijk met het vooruitzicht, dat het ook op tijd af gaat komen, waar ik tch echt heel lang aan heb getwijfeld.

Het wordt een prachtig tere quilt, die precies bij haar past in de kleuren roze-grijs-groen, zoals ze ze ook (maar dan wel wat pittiger) in huis heeft. Nu nog een plaatje van tijdens de constructie, een volgende keer een plaatje van de quilt als hij af is

Filosofisch:

Is een quilt nu hij of zij….wie kan me helpen. Ik zou eigenlijk gevoelsmatig voor zij kiezen, maar…

Ondertussen houdt mijn vriendin en maatje in quiltwerk zich bezig met een heel grote quilt voor over haar bank, in de kleuren van haar huis. Hij wordt prachtig, maar is wel erg groot, dus heeft ze een eenvoudig quiltmotief gekozen van lijnen, die de diagonalen doorsnijden.

En, als ze even heel wat anders wil gaat ze verder met de hexen…

Kent u dat?

Even niets te doen, dan aan de hexen. Vraag: heeft iedere quiltster zo’n project liggen?

We zijn benieuwd naar reacties.

Zelf ben ik echt een project-quilter. Iets waar ik aan begonnen ben, moet ook zo snel mogelijk achter elkaar af. Mijn vriendin is er meer één van een boel verschillende projecten min of meer tegelijk. Veel ufo’s dus, bij mij zijn dat er op dit moment maar twee…

de quilt voor mijn dochter, die op kamers gaat (en dus eigenlijk ook voor 1 september af moet) en een quilt voor mijzelf, waarmee ik nog aan het patchen ben, die beide even plaats hebben moeten maken voor mijn moeders quilt.

BEE en Cursus

Voor de maanden september- december hebben we BEE-data gepland. Dinsdag 4 september; dinsdag 2 oktober; dinsdag 6 november en dinsdag 11 december. Natuurlijk weer mét versnaperingen J en koffie of thee.

Daarnaast willen we graag naast de basiscursus een paar cursussen opstarten.

De eerste cursus is Log Cabin. Een erg leuk blok waar je ook veel verschillende quilts mee kunt maken. We willen jullie dit leren met behulp van de Marti Michell lineaal die zij hier speciaal voor gemaakt heeft. De cursus bestaat uit 3 avonden. Dinsdag 25 september, dinsdag 9 oktober en dinsdag 23 oktober. Ook weer van 19:30 tot 21:30 net zoals de BEE avonden. Wij vragen voor de cursus € 50,-. Dit is wel exclusief materialen.

Cursus ronde vormen (dronkemanspad en dresden plate rond)

Het lijkt ons fijn om hiermee bezig te zijn.

En natuurlijk mag iets lekkers in de nieuwsbrief niet missen. Maar ook daar wordt al het nodige over geschreven en doorgegeven.

Daarom aan alle lezers de volgende vraag. Heb je een leuk recept voor de nieuwsbrief, schroom niet om het te delen. We zetten het dan in een van de volgende nieuwsbrieven en maken zo een leuk kookboekje met ‘gedeelde’ lekkernijen J

RECEPT: Frambozentaart

Augustus is de oogstmaand bij uitstek. Momenteel is er volop fruit te plukken in de tuin en daarbuiten. Augustus is de maand van de pruimen, bramen, frambozen, rozenbottels, verschillende soorten bessen en de eerste appels en peren.

Bereidingstijd: 30-60 minuten

Keuken: Wereldkeuken

Techniek: Bakken in oven

Soort gerecht: Banket

 

Ingrediënten

125 g zachte roomboter , in kleine blokjes 200 g witte basterdsuiker 250 g bloem , gezeefd 2 eierdooiers 2 doosjes diepvriesframbozen (a 300 g) 50 g witte chocolade , in stukjes 1 bakje mascarpone (250 g)

Bereidingswijze

Oven voorverwarmen op 200 °C. Deeg op met bloem bestoven werkvlak uitrollen tot ronde lap die iets groter dan taartvorm is. Ingevette taartvorm met deeg bekleden. Bakpapier met steunvulling op deeg leggen. Deegbodem 15 min. in midden van oven bakken. Steunvulling verwijderen en nog 10 min. bakken tot bodem goudbruin is. Taartbodem op rooster laten afkoelen. Chocolade in hittebestendige kom boven pan met net niet kokend water hangen (au bain marie) en al roerend laten smelten. Chocolade over afgekoelde taartbodem strijken en laten stollen. Intussen in schaal helft van frambozen met vork tot moes prakken. Mascarpone en rest van suiker erdoor mengen.

 

Serveertips

Mascarponemengsel over taartbodem verdelen, bovenkant glad strijken. Achtergehouden frambozen over taart verdelen.

Bron

Allerhande 2003

 

Willen jullie laten horen wat jullie eventueel graag in de nieuwsbrief aan onderwerpen willen zien? Alle opmerkingen zijn welkom, die willen we zo mogelijk een plekje geven.

Dus houd onze nieuwsbrief in de gaten, graag tot de volgende nieuwsbrief.

 

Hartelijke groet

Margreet en Henny.